Най-ранните сведения за шоколада датират от повече от 1500 години от тропиците в Централна Америка, където поройните дъждове, висока температура и влажност през цялата година осигуряват идеалния климат на какаовите дървета.Какаовото дърво било боготворено от маите-цивилизация обитавала Централна Америка и Южно Мексико. Маите вярвали, че то има божествен произход. Думата „какао” на езика на маите означава „божествена храна”, от където произлиза и модерното латинско название на какаовото дърво „Theobrama Cacao”, означаващо „Храна на боговете”. Маите варели пикантна сладко-горчива напитка, като опичали и стривали семките на какаовото дърво (какаовите зърна) заедно със царевични зърна и люти чушки и оставяли сместта да ферментира. Готовата напитка била използвана за церемонии и била консумирана най-вече от богатия и религиозен елит.
Ацтеките, които обитавали Централно Мексико, също почитали какаовите зърна, но понеже живели по-насевер, в по-високи и сухи райони, където какаовото дърво не е могло да верее, добивали зърната чрез търговия или като военни трофеи. Те ценели зърната толкова много, че дори ги използвали като валута – със 100 зърна можело да се купи пуйка или роб, а данъците били събирани също в какаови зърна. Ацтеките, също като маите, правели напитка от ферментирали зърна, която използвали за ритуали или като луксозна напитка за много богатите. Те я наричали „ксоколатл”, но тъй като испанските конквистадори едвам можели да я произнесат, я преименували в „чоколат” след което се е променила в „шоколад”.
Ацтеките смятали шоколада за афродизиак и се предполага, че техният император Монтезума го е пил петдесет пъти на ден от златен бокал, определяйки го като „божествената напитка, която бори умората и те прави издръжлив. Чаша от тази скъпоценна напитка позволява на човек да се движи цял ден без да яде”.
Всъщност ацтеките ценели шоколада повече от среброто и златото. Когато Монтезума бил победен от Кортез през 1519 година и победителите претърсвали императорския дворец, очаквайки да намерят злато и сребро, единственото, което намерили било огромно количество какаови зърна. Оказало се, че съкровището на ацтеките не било от скъпоценни метали а от какаови зърна.
Шоколада бил донесен в Европа от Кортез, като до този момент конквистадорите се научили да правят напитката по-подходяща за европейския вкус, като смесвали стритите изпечени какаови зърна със захар и ванилия и по този начин неутрализирайки пикантната горчивина на питието, което пили ацтеките.
Не случайно първите шоколадени фабрики се появили в Испания и до началото на 17 век шоколадения прах, от който се правила вкусната напитка, е бил изнасян в цяла Европа. Испанците пазили тайната съставка – какаовите зърна – в продължение на години много усърдно и със завиден успех. Веднъж, когато английски пирати завладели испански товарен галеон, за който били сигурни, че превозва съкровище, но в който намерили само това, което определили като „изсушени овчи изпражнения”, били толкова стъписани, че от яд го изгорили. А всъщност шоколадът по това време бил толкова скъп, че пиратите са могли да заменят какаовите зърна за същото количество сребро (че дори и злато). По това време шоколадът наистина е бил съкровище.
Първите сведения за шоколад, консумиран в твърдо състояние идват от Англия от средата на 17 век, когато сладкари започват да слагат какаов прах в различни сладкиши. През 1828 година холандският химик Йохан Ван Хоутън измисля метод за отстраняване на грчивата мазнина – така нареченото какаво масло – от стритите изпечени какаови зърна. Неговата цел била да направи вкуса на напитката по-мек и и приятен, но несъзнателно открил възможността за направа на твърдия шоколад – такъв какъвто го познаваме днес.
Това естествено не закъсняло, и през 1847 година Фрай и Синове от Бристол, Англия започнали да смесват захар с какаов прах и какаово масло (извлечено чрез метода на Ван Хоутън) за да получат първото шоколадово блокче. През 1875 година швейцарецът Даниел Петерс открива начин да комбинира какаов прах, какаово масло, захар и сухо мляко на прах и започва да произвежда първия млечен.
В онлайн магазина на Бест Гифтс бг сме избрали някои чудесни шоколадови предложения за Вас. Подаръчните кутии на световния лидер Lindt и безкомпромисното качество на шоколадите Bio Benjamin са вкусен акцент за всеки празник.
Добавете кутия шоколад към поръчката си и ще получите парченце шоколадова радост!
Благодарим Ви, че купувате подаръци от сайта на BestGifts.bg!